Bewaren

 
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Twitter Feed

Home Voorbereiding Hypotheek op uw Spaanse woning

Hypotheek op uw Spaanse woning

   
 

Voor veel mensen is het een grote droom om een eigen woning in Spanje te bezitten. Anderen denken, dat dit voor hen niet is weggelegd en hebben het idee aan een Spaanse woning in de zon al naast zich neergelegd. Dit is heel jammer, want er zijn wel degelijk mogelijkheden om uw buitenlandse woning via een financiering te kopen.

Vaak wordt de aankoop uitgesteld tot na bijvoorbeeld de pensionering. Maar gezien de jaarlijkse stijgingen van de huizenprijzen in Spanje kan uitstel u, als koper, uiteindelijk veel geld kosten.

 

 

Spaanse banken

In Spanje zijn de meeste banken nog niet zo ver als in andere landen als het gaat om de ontwikkeling van verschillende hypotheekvormen. Waar men bijv. in Nederland kan kiezen uit o.a. spaar-, beleggings– en aflossingsvrije vormen van hypotheken, blijft het in Spanje meestal slechts beperkt tot hypotheken op basis van annuïteiten. Dit houdt in, dat de maandelijkse lasten bestaan uit de componenten rente en aflossing.

Spaanse banken verstrekken aan (niet-)residenten over het algemeen een hypotheek van 70% van de getaxeerde waarde. Dit betekent, dat er 30% uit eigen middelen of via andere aanvullende financiering bijgedragen moet worden, plus de kosten koper. Wanneer u een eigen huis bezit, kunt u bijvoorbeeld middels een extra hypotheek op uw overwaarde aan deze verplichting voldoen. Houd echter wel in de gaten, dat de rente van deze extra hypotheek i.v.m. de aanschaf van een tweede huis niet meer aftrekbaar is voor de Nederlandse belasting.

  

 


Productinformatie

De financieringsmogelijkheden voor woningen in Spanje wijken enigszins af van de standaard verstrekkingsnormen en voorwaarden in Nederland. Er wordt zowel nieuwbouw als bestaande bouw gefinancierd.

 


Kenmerken en voorwaarden

• Afhankelijk van de geldverstrekker is financiering mogelijk tot maximaal 70% van het aankoopbedrag, of stichtingskosten van de woning;

• Alleen woonhuizen, appartementen en landhuizen kunnen worden gefinancierd;

• Variabele rentes en rentevaste periodes vanaf 1 t/m 25 jaar zijn mogelijk;


• Afhankelijk van de geldverstrekker gelden looptijden tot maximaal 25 jaar.Hypotheekvormen

De hypotheekvorm is in Spanje standaard een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvorm wordt er maandelijks rente en aflossing betaald. Alleen over het openstaande hypotheekbedrag betaald u rente. 


Looptijd

De looptijd van een hypotheek kan maximaal 25 jaar zijn. Dit is afhankelijk van uw leeftijd. Spaanse banken hanteren een eindleeftijd van 75 jaar, dit betekent dat de hypotheek afgelost moet zijn voor uw 75 jarige levensjaar.


Rente

Hypotheken in Spanje zijn grotendeels gebaseerd op een variabele rente, het 12 maands Euribor tarief wordt als index gebruikt. De opslag boven Euribor varieert per bank. Wij werken met een aantal banken samen die zeer scherpe rentes kunnen aanbieden.

 


Vooraf berekenen

 

Vooral als u (binnenkort) naar Spanje gaat om de woning(en) van uw voorkeur te gaan bekijken, is het goed om vooraf te weten wat uw financiële mogelijkheden zijn. Het zou immers op een grote teleurstelling uit kunnen lopen, als achteraf pas aan het licht komt, dat uw droom niet te realiseren is, omdat de door u benodigde hypotheek niet haalbaar blijkt te zijn. Daarom is het goed, voordat u vertrekt, een berekening te laten maken door een hypotheek-adviseur. U bent dan goed voorbereid en kunt zonder zorgen aan uw bezichtigingsreis beginnen.

Gecertificeerd hypotheekadviseur

Na het intreden van de nieuwe Spaanse hypotheekwet in maart 2019 is het volgens de EU normen verplicht om hypotheekklanten op neutrale wijze te kunnen adviseren en zodoende de beste financieringsoptie voor uw woning te krijgen.  Daarom raden wij aan om altijd een in Spanje gecertificeerd hypotheekadviseur in de arm te nemen die geautoriseerd is om namens u met de banken te onderhandelen zodat u de beste deal krijgt.

 

 

klik hier om uw hypotheek te berekenen.

De kosten voor een zogenaamde haalbaarheidstoets bedragen € 100,-. Neem contact op voor informatie.