Bewaren

 

Bewaren

Bewaren

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Twitter Feed

Home Regio Informatie Costa Blanca

 


Costa Blanca

Zandstranden, lage duinen en vochtige gebieden worden in de Costa Blanca afgewisseld door rotspartijen, steile kusten en zeer droge gebieden. De indrukwekkende noordelijke en centrale gebieden, doorkruist door hoge bergketens, lopen door tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden. Het zuidelijke deel van de Costa Blanca is daarentegen een gebied van vlaktes en heuvels bevloeid door de rivier de Segura die in zee uitmondt temidden van duinen en lage klippen. Deze Costa loopt van Denia tot Pilar de la Horadada met als hoofdstad Alicante en is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa. Dankzij het landschap, de infrastructuur, de prachtige steden en de vriendelijke bevolking kent de Costa Blanca het hele jaar lang een drukke toeristische activiteit met vele faciliteiten voor de bezoekers.

De Costa Blanca beschikt over een ca.160 kilometer lange kuststrook welke begint bij de stad Denia. Deze plaats ligt aan de voet van de berg “Montgó” die omringd is door een natuurreservaat. Een karakteristiek kenmerk van Denia is de burcht op de top van een berg, midden in het centrum, vanwaar men een onvergetelijk uitzicht over de stad, de haven en de zee heeft. Onder Denia, aan de andere kant van de berg “Montgó” en tussen de Kaap de San Antonio en Kaap de La Noa, ligt Javea (Xàbia). Hier zijn in het oude centrum de prachtige dorpshuizen bewaard gebleven en zijn er aan de kust allerlei soorten stranden, van fijn zand tot rotsstranden. De route langs de kust leidt ons verder naar Benidorm, één van de grote toeristische middelpunten van de Costa Blanca met een aantrekkelijk aanbod aan zee- en strandtoerisme. In het historisch centrum met vele nauwe straatjes gevuld met winkeltjes en restaurantjes, bevindt zich aan het einde de welbekende met blauw keramiek versierde, Balcón del Mediteráneo. In het zuidelijke gelegen Villajoyosa komt men ook een knus historisch centrum tegen. Hier zijn de huizen in diverse kleuren geschilderd, zodat de zeelui deze vanuit hun schepen goed konden zien en ze nu nog steeds een kleurrijke aanblik geven. Villajoyosa beschikt over 3,5 kilometer strand en een prachtige promenade waarover men heerlijk kan flaneren ondertussen genietend van het zeelandschap.

Denia
Javea
Benidorm
Villajoysa

De hoofdstad Alicante heeft een prachtige zeepromenade die het levendige en gezellige middelpunt vormt door de aanwezige kraampjes en straattheater. Aan het einde van deze promenade bevindt zich het strand dat het hele jaar door zonnig is en een vakantiesfeer uitademt. De skyline van deze bad- en overwinterplaats wordt gedomineerd door de indrukwekkende kerk Santa Barbara op de top van de berg midden in Alicante.

 

Na Alicante verandert de Costa Blanca in een vlak landschap met lage heuvels en uitgestrekte zandvlaktes waar men ook een aantal zoutmeren tegenkomt. Vandaar dat ook de zoutwinning naast het toerisme in dit gebied de economische basis vormt. Het eerste zoutmeer is gelegen bij Santa Pola, in het natuurpark Parque Natural Salinas de Santa Pola. Het leven in Santa Pola speelt zich vooral af rond de boulevard en de haven, vanwaar men een boottocht kan maken naar het eiland Tabarca. Dit eiland is een zeereservaat met een rijke historie. Het grootste zoutmeer in de Costa Blanca vinden we bij Torrevieja en deze plaats wordt vooral bezocht omdat de zoutmeren in de omgeving een geneeskrachtige werking hebben. Als u voor het eerst naar deze regio komt, dan zult u merken dat u zich hier heel goed voelt en fantastisch kunt slapen. In Torrevieja vinden we dan ook alle voorzieningen, zoals een gezondheidscentrum met o.a. internationale doktoren, maar ook een gezellige zeepromenade met zeezwembaden, restaurants en een openlucht theater. De plaats Pilar de la Horadada is de laatste plaats in de Costa Blanca met 4 kilometer strand en een karakteristieke uitkijktoren aan de kust. Vanuit deze plaats worden de hier verbouwde groenten en fruit naar talrijke Europese landen geëxporteerd.

 

Alicante
Tabarca
Torrevieja
Pilar de Horadada
SPORT

Het milde klimaat en de vele sportfaciliteiten maken de Costa Blanca tot een bevoorrechte vakantiebestemming voor de actieve toerist, vooral de liefhebbers van watersporten. Men kan in de Costa Blanca vrijwel het hele jaar rond in de openlucht sporten. Een twaalftal golfcourses maken het mogelijk de golf-sport te beoefenen en de wandelliefhebbers vinden tussen de bergen en dalen routes in een prachtige ecologische omgeving. Voor de duikers en snorkelaars is het rondom het eiland Tabarca een waar paradijs met prachtig koraal.

 

FLORA EN FAUNA

In de Costa Blanca bevinden zich 6 natuurparken; La Font Roja (Alcoy en Ibi), Peñon de Ifach (Calpe), Montgó (Denia en Javea), Salinas (zoutmeren) de Santa Pola, Lagunas de la Mata y Torrevieja en El Hondo de Elche (palmenpark) en de kapen van La Nao en San Antonio. De liefhebbers van bergtochten kunnen een excursie doen naar de Sierra Helada, Bernia of Aitana

 

UITGAANSGELEGENHEDEN

De hoofdstad Alicante, Elche, Benidorm en Torrevieja beschikken over drukbezochte uitgaanszones en bars met levende muziek, veelal gelegen in het hart van het historisch centrum. De zeepromenades van de plaatsen aan de kust zijn 's avonds heel gezellig en langs de kust loopt een nachttrein (Trensnochador) die  met 33 haltes tussen Alicante en Altea de liefhebbers van het nachtleven vervoert. Diegene die graag een gokje wagen kunnen terecht in het Casino Costa Blanca bij Villajoyosa.

 

VOLKSFEESTEN EN FESTIVITEITEN

Het feest van de Moren en Christenen, waar het historisch verleden van deze streek steeds opnieuw herleefd wordt, is de viering bij uitstek voor de inwoners van de Costa Blanca. Duizenden mensen zijn hier in verschillende tijden van het jaar bij betrokken in plaatsen waar deze traditie levend gehouden wordt en nemen, gehuld in luxe kostuums, deel aan optochten, dansen, schijngevechten etc. Elke plaats geeft een eigen wending aan het feest. Het grootste feest vindt in Elche plaats met de opvoering van het drama van de Hemelvaart van de Maagd Maria (Misteri). Dit culturele relikwie vormt een waar Werelderfgoed.

 

GASTRONOMIE
De gastronomie van de Costa Blanca is vooral gebaseerd op rijst, bereidt op verscheidene manieren. Aan de kust worden de rijstgerechten gegeten met bouillon en vis, terwijl in de bergen de rijst wordt verwerkt met pompoen, bonen en varkensvlees in de karakteristieke kookpot. Als nagerecht neemt men nougat, ijs, amandel-taart of in suikerstroop gedrenkt gebak.